Seat Leon: Verzorging van de wagen, buitenzijde - Verzorging en onderhoud - Aanwijzingen - Seat Leon - InstructieboekjeSeat Leon: Verzorging van de wagen, buitenzijde

Seat Leon / Seat Leon - Instructieboekje / Aanwijzingen / Verzorging en onderhoud / Verzorging van de wagen, buitenzijde

Wagen wassen

Hoe langer insectenresten, uitwerpselen van vogels, boomhars, straat- en industriestof, teer, roetdeeltjes, strooizout en andere agressieve stoffen op de lak blijven zitten, hoe groter de schadelijke werking ervan is.

Hoge temperaturen, bijvoorbeeld door intensieve zonnestralen, versterken de bijtende werking ervan.

Na de winter (als er is gestrooid) moet beslist ook de onderzijde van de wagen grondig worden gewassen.

Automatische wasinstallaties

Voordat u de wagen in een automatische wasinstallatie laat wassen, moet u de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen nemen (sluiten van ruiten, dak en buitenspiegels). Zitten er speciale aanbouwdelen aan de wagen, bijv.

spoilers, een dakdragersysteem of een antenne, dan kunt u het beste met de eigenaar van de wasinstallatie overleggen.

Wasinstallaties zonder borstels genieten de voorkeur.

Wassen met een hogedrukreiniger

Let bij het wassen van de wagen met een hogedrukreiniger beslist op de gebruiksaanwijzingen voor de hogedrukreiniger. Dit geldt in het bijzonder voor de druk en de spuitafstand.

Voldoende afstand bewaren tot zachte materialen, zoals rubber slangen of isolatiemateriaal, alsmede tot de sensoren van de parkeerhulp*, die in de achterbumper zitten.

In geen geval rondstraalsproeikoppen of vuilfrezen gebruiken.

Af fabriek gemonteerde kleeffolies

De volgende aanwijzingen moeten gevolgd worden om schade aan de kleeffolies te voorkomen:

Met de hand wassen

Als de wagen met de hand wordt gewassen, eerst het vuil met ruim water laten weken en zo goed mogelijk afspoelen.

Daarna de wagen met een zachte spons, een washand of een autoborstel met lichte druk schoonmaken. Hierbij van boven naar beneden gaan, met het dak beginnend. Alleen bij hardnekkig vuil shampoo gebruiken.

Spons of washand steeds uitspoelen.

Wielen, dorpels en dergelijke als laatste schoonmaken. Hiervoor een andere spons gebruiken.

ATTENTIE

  •  Was de wagen alleen bij uitgeschakeld contact - Anders bestaat er gevaar voor ongelukken.
  •  Handen en armen tegen metalen delen met scherpe kanten beschermen, als u de onderkant van de wagen, de binnenzijde van de wielkasten of de wieldoppen schoonmaakt - gevaar voor snijwonden!
  •  De wagen wassen in de winter: water en sneeuw in het remsysteem kan de remwerking negatief beïnvloeden - gevaar op ongelukken!

 

VOORZICHTIG

  • Wagen niet in de felle zon wassen - gevaar voor schade aan de lak!
  • Gebruik geen ruwe sponsen of iets soortgelijks voor het verwijderen van de restanten van insecten. Het oppervlak kan hierdoor beschadigd raken.
  • Op gezette tijden, bijv. tijdens een tankstop, hardnekkig vastzittend vuil (zoals insectenresten) van de koplampen verwijderen.

    Koplampen nooit met een droge doek of een droge spons, maar alleen nat schoonmaken.

    Bij voorkeur zeepsop gebruiken.

  • Vooral banden mogen nooit met rondstraalsproeikoppen worden schoongemaakt.

    Zelfs bij een relatief grote spuitafstand en heel korte inwerktijd kan schade ontstaan.

  • Voordat u door een wasstraat rijdt, moet u de buitenspiegels naar binnen klappen, om beschadiging van de buitenspiegels te voorkomen.

    Buitenspiegels die elektrisch ingeklapt kunnen worden mogen niet met de hand, maar alleen elektrisch in en uit worden geklapt.

 

VOORZICHTIG

  • Wast u de wagen in een automatische wasstraat, dan wordt aanbevolen onderstaand proces voor de vergrendeling van de ruitenwisserarmen uit te voeren om te vermijden dat ze naar de bovenzijde van de ruit zouden worden verplaatst:
    • de motorkap moet gesloten zijn
    • schakel het contact in en vervolgens weer uit
    • druk de hendel van de ruitenwisser kort naar voren (ruitensproeierfunctie). De ruitenwisserarmen zijn vergrendeld.

 

Milieu-aanwijzing Wagen alleen op daarvoor aangewezen wasplaatsen wassen. Daar wordt voorkomen dat eventueel door olie verontreinigd water in het afvoerwater komt. In bepaalde gebieden is autowassen buiten zulke wasplaatsen verboden.

Sensoren en cameralenzen

VOORZICHTIG

  • Als u de wagen wast met een hogedrukreiniger:
    • houd dan voldoende afstand tot de sensoren in de voor- en achterbumpers.
    • Reinig niet de cameralenzen of het gebied daaromheen met de hogedrukreiniger.
  • Gebruik nooit warm of heet water om sneeuw en ijs te verwijderen van de lens van de achteruitrijcamera, omdat deze daardoor kan scheuren.
  • Bij het schoonmaken van de lens nooit een onderhoudsmiddel met een schurende werking gebruiken.

Verzorgen en oppoetsen

Waxbehandeling

De conservering beschermt de wagenlak. Uiterlijk wanneer op de schone lak het water niet meer duidelijk als ronde druppels is te zien, de wagen door het aanbrengen van een vaste was opnieuw beschermen.

Ook als in de automatische wasinstallatie regelmatig een vloeibare was wordt gebruikt, is het aan te bevelen de lak ten minste tweemaal per jaar met vaste was te beschermen.

Dode insecten die vooral in het warme jaargetijde op het voorste gedeelte van de motorkap en op de voorbumper achterblijven, kunnen overigens veel gemakkelijker van een goed geconserveerde lak worden verwijderd.

Polijsten

Alleen als de lak van uw wagen dof is geworden en als u met conserveringsmiddelen geen glans meer kunt verkrijgen, is polijsten nodig.

Als het toegepaste polijstmiddel geen bewaarmiddelen bevat, moet vervolgens een conserveringsmiddel worden aangebracht.

VOORZICHTIG

  • Behandel matte lak of kunststof delen niet met polijstmiddelen of vaste wax.
  • De sierlijsten die om het panoramadak en de voorruit lopen, mogen niet met lakpoetsmiddelen worden behandeld. U mag deze echter wel met vaste was behandelen.

Sierdelen en sierlijsten

De zilverkleurige sierdelen en sierlijsten bestaan uit milieu-oogpunt uit 100% aluminium (geen chroom).

Voor het verwijderen van vlekken en aanslag op de sierlijsten pH-neutrale onderhoudsmiddelen gebruiken - dus geen chroompoetsmiddelen.

Lakpolijstmiddelen zijn eveneens niet geschikt voor het onderhoud van sierdelen en sierlijsten. Ook krachtige alkalische schoonmaakmiddelen, die vaak worden gebruikt voordat de wasstraat in wordt gereden, kunnen bij het indrogen matte of melkachtige vlekken veroorzaken.

De officiële SEAT dealers beschikken over milieuvriendelijke reinigingsmiddelen, die voor uw wagen zijn getest en vrijgegeven.

Kunststof delen

Kunststof delen moeten gereinigd worden met een vochtige doek. Bij hardnekkige vervuiling mogen kunststof delen ook met speciale oplosmiddelvrije kunststofreinigingsen onderhoudsmiddelen worden behandeld.

Lakonderhoudsmiddelen zijn voor kunststof delen niet geschikt.

Koolstofdelen

De carbon onderdelen van uw wagen hebben een gelakt oppervlak. Deze hebben geen bijzondere verzorging nodig en worden op dezelfde manier als andere gelakte onderdelen schoongemaakt .

Lakbeschadigingen

Kleine lakbeschadigingen zoals krassen, schrammen of sporen van steenslag direct met lak bijwerken, voordat er corrosie ontstaat.

Hiervoor hebben officiële SEAT dealers de bij uw wagen passende lakstiften of spuitbussen.

Het laknummer van de originele lak van de wagen staat op de sticker met wagengegevens .

Mocht er toch enige corrosie zijn ontstaan, dan deze door een gespecialiseerde werkplaats grondig laten verwijderen.

Ramen

Goed zicht verhoogt de verkeersveiligheid.

Om de werking van de ruitenwisserbladen niet nadelig te beïnvloeden (ratelen), mogen de ruiten nooit met insectenverwijderaar of was worden schoongemaakt.

Resten rubber, olie, vet of siliconen kunt u met een ruitenreiniger of een siliconen-verwijderingsmiddel verwijderen. Resten was kunnen daarentegen alleen met een speciaal reinigingsmiddel worden verwijderd. Meer informatie hierover is verkrijgbaar bij de officiële SEAT dealer.

Ook de binnenzijde van de ruiten moet regelmatig worden schoongemaakt.

Voor het drogen van de ruiten een aparte lap of zeem gebruiken. In de zeem die u voor de lak hebt gebruikt, zitten resten conserveringsmiddelen.

ATTENTIE De voorruit mag niet met waterafstotende ruitbeschermingsmiddelen worden behandeld.

In situaties waarbij het zicht slecht is, bijv. bij regen, als het donker is of bij laagstaande zon, is er een groter gevaar voor verblinding: gevaar op ongelukken! Bovendien kunnen de ruitenwisserbladen bijgeluiden gaan produceren.

 

VOORZICHTIG

  • Sneeuw en ijs op ruiten en buitenspiegels met een kunststof krabber verwijderen. De krabber niet heen en weer bewegen, maar alleen in één richting schuiven om krassen te voorkomen.
  • De verwarmingsdraden zitten aan de binnenzijde van de achterruit. Om schade te voorkomen, mag u geen stickers op de verwarmingsdraden plakken.
  • Nooit sneeuw of ijs van ruiten en spiegels verwijderen met warm of heet water - gevaar voor scheurvorming in het glas!

Velgen

Regelmatig onderhoud is nodig, opdat de velgen er lang goed uit blijven zien. Als strooizout en remslijpsel niet regelmatig worden afgespoeld, wordt het materiaal aangetast.

Als reinigingsmiddel beslist een zuurvrij speciaal reinigingsmiddel gebruiken. Deze is bij de officiële SEAT dealer en gespecialiseerde zaken verkrijgbaar. De inwerktijd van het reinigingsmiddel mag niet worden overschreden.

Zuurhoudende velgenreiniger kan de oppervlakte van de velgmoeren aantasten.

Een lakpolijstmiddel of andere schurende middelen mogen bij het onderhoud van de wielen niet worden gebruikt. Als de beschermende laklaag bijv. door steenslag is beschadigd, moet de schade zo spoedig mogelijk worden hersteld.

ATTENTIE Let er bij het schoonmaken van de velgen op dat nattigheid, ijs en pekel de remmende werking kunnen beïnvloeden - gevaar voor ongelukken!

Eindstuk van de uitlaatpijp

Als strooizout en remslijpsel niet regelmatig worden afgespoeld, wordt het materiaal van het eindstuk van de uitlaatpijp aangetast.

Voor het verwijderen van de schadelijke stoffen mogen geen reinigingsmiddelen worden gebruikt die bedoeld zijn voor velgen, lak of chroom of andere schurende middelen. Reinig de eindstukken van de uitlaatpijp met reinigingsmiddelen bestemd voor het roestvrij staal.

De officiële SEAT dealers beschikken over geschikte reinigingsmiddelen die voor uw wagen zijn toegelaten.

Verzorging en schoonmaak

Algemeen Regelmatig, deskundig onderhoud is belangrijk voor de waardevastheid van uw wagen. Bovendien kan het onderhoud ook één van de voorwaarden voor het behoud van garantieclaims bij ev ...

Verzorging interieur van de wagen

Display van de radio/Easy Connect* en bedieningspaneel* Het display kan worden schoongemaakt met een in speciaalzaken verkrijgbare "LCD-cleaner". Om het display schoon te maken, de doek lich ...

Zie ook:

Skoda Octavia. Starthulp
Inleiding voor het onderwerp ATTENTIE Bij werkzaamheden in de motorruimte moeten de volgende waarschuwingsaanwijzingen in acht worden genomen. Bij het gebruik van de accu ...

Skoda Octavia. Climatronic (automatische airconditioning)
Afb. 150 Bedieningselementen van de Climatronic Afzonderlijke functies kunnen worden ingesteld resp. ingeschakeld door de draaiknop te draaien of de betreffende toets in te drukken afb. 150. ...

Modellen: